Už od štěněte se stáváte pánem a pes se Vám za kvalitní výcvik odvděčí. Obecně platí, že s výcvikem psa by se mělo začít od čtvrtého měsíce stáří psa.

Základník výcvik

Buďte laskaví, začátky jsou krušné. Psa nebijte, vychováte tak zlého psa. Jako první krok začněte výukou k čistotnosti. Stanovte štěněti jasné místo, kde může udělat svojí potřebu. Místo podložte igelitem a vyskládejte novinami. Určitě nedoporučujeme toto místo umístit blízko pelechu. Místo situujte co nejblíže ke dveří z domu. Sledujte jeho chování hlavně po ránu, obvykle štěně chce bykonat svoji potřebu hned z rána a decentně štěně posunout k místu pro toaletu. Pokud se vyčůrá na daném místě, pochvalte ho. Pohlaďte ho a usmívejte se. Odměňte ho pamlskem. Opakujte slova jdeme ven čůrat? Sledujte jestli pes vás následuje a komunikujte sním laskavě.

Snažte se se psem mluvit, jakmile jdete ven na procházku, mluvte sním. Řekněte mu, jdeme ven čůrat? Pomalinku učte pejska na toaletu ven. Pokračujte v odměňování pamlskem.

Volejte ho jménem

Máte nového člena domácnosti, dali jste mu jméno. Oslovujte ho jménem, kárejte ho jménem a chvalte ho jménem. Pes musí slyšet na svoje jméno, ulehčíte si do budoucna další výcvik.

Učte ho na vodítko a obojek

Hned ze začítku mu pořiďte pohodlný obojek a venku choďte vždy sním na vodítku. Pro začátek používejte samonavíjecí vodítka. Učte ho chůzi vedle sebe. Pustťe ho na dálku se slovem volno. Běhejte sním a radujte se sním. Učte ho základním povelům nesmíš, čekej, stůj, ke mně. Odměňujte ho pamlskem. Snažte se co nejvíce se psem být venku, dávejte pozor na chladné počasí. V případě chladného počasí mu pořiďte obleček. Mějte na paměti, že štěně je náchylné na změny počasí.

Dokončení základního výcviku

Do jednoho roku stáří psa by váš miláček měl chodit venčit se ven. Zvládat základní povely jako je stůj, ke mně, čekej, nesmíš. V další kapitole se budeme věnovat pokročilému výcviku psa.